esmaspäev, 7. aprill 2014

Ülle Linnuste "Kõrvemaa maastikud"

Tutvusin Põllumajanduse Ministeeriumis Ülle Linnuste näitusega akvarellmaalidest 2. aprillil.
 Ülle Linnuste sündis 1948 aastal. Ta õppis disaini ja töötanud kujunduskunstnikuna. Ta kuulub ka kunstnikerühma "Kvint".
Näitusel olid tema maalid kõik maalähedased ning inimtegevuseta. Ülle Linnuste enda sõnad on, et teda võlub mets ja raba, kus ei ole märke inimesest, jõgi, kus ei sõideta paadiga ja järv, kus ei käida ujumas.

Ülle Linnuste akvarellmaalid on tunduvad lähedalt vaadates veidi udused, kuid mõne sammu kaugusel moodustub terviklik pilt, milles on hästi tabatud loodusehinge ning värvitoone.



Maalil on kujutatud raba ning selle järvi. Mulle tundub, et tegemist on sügisesese rabaga, vaadates värvitooni. Maalil on lisakaks näha ka mõned üksikud männid. See maal on ehtne näide kunstniku looduslähedusest, sest maal puudub kõik, mis seostub tänapäeva inimesega.









Maalil meeldib mulle kõige rohkem värvitoonid. Lillakates toonides on kanarbikuväli, mille keskelt jookseb väike liivarada. Kanarbikus pesitsevad väisked kuused, mille oksad on tõetruult välja maalitud. Tähelepanu tasuks pöörata ka taevale, mis tundub sama õhuline kui väli.







Maal võitis minu südame veepeegeldusega. Vee peal tunduvad tagumised puud isegi selgemad kui nad muidu on. Maal ise on tehtud talveperioodist, kuid võib aimata, et käes ei ole sügav talv, sest veekogu ei ole jääs. Maalilt paistab ka raagus puud, mille mõned oksad on pooleldi murdunud. Need puud nagu kannaksid endaga sõnumit, et ka looduses on hävitavat jõudu, mitte ainult inimeses.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar